13 d’abr. 2023

PEDALS DE L'EBRE: Baix Martín, Baix Aragó, Matarranya, Terra Alta i Baix Ebre (I)

                                          Etapa Puebla de Hijar- Torre del Compte
 Avui en dia recórrer la Via Verda de la Vall del Zafán és una activitat lúdica, però plena d'història, per tant referent necessari per entendre l'evolució econòmica i social de les terres  aragoneses i catalanes que envolten l'Ebre i els seus afluents: el Martín, el Matarranya, l'Algás i el Canaletes

                                                  Terrritori prop d'Alcanyís

Cal remuntar-se  a la segona meitat del segle XIX per conèixer l'origen del Ferrocarril de la Vall del Zafán que hauria d'unir la Puebla de Hijar a Sant Carles de la Ràpita.  L'objectiu en principi era comunicar el territori i donar sortida als productes agraris i miners de les terres interiors. La seva construcció fou complicada i difícil d'implementar per la pròpia geografia i els esdeveniments polítics des de 1882.

                               Prop d'Alcanyís
La construcció de la línia ferroviària mai fou completada en la seva totalitat.  Destacar que durant la Guerra Civil, els trams construïts van jugar un paper destacat durant la Batalla de l'Ebre. I remarcar, també, que un bon tram, entorn de la  Terra Alta, fou construïda després de la Guerra (Civil) Espanyola amb Batallons de Treballadors republicans. Un panell memorialista el trobem a l'estació de Xerta rememorant el fet i dignificant el patiment i treball del protagonistes el treball forçat.



En síntesi la línia fou activa durant 31 anys, i abandonada arran dels avenços d'altres mitjans de transport i diversos fets que anaven malmeten alguns trams.


En els darrers anys s'ha anat implementant el fenomen de les Vies Verdes com espais de lleure i turisme actiu, recuperant els trams i camins naturals. Així la bicicleta és un bon mitjà per realitzar viatge dels Pedals de l'Ebre de 200 quilòmetres que van de la Puebla de Hijar a la Ràpita; un desnivell total de 1000 metres aproximadament. Un viatge del present però també al passat per un territori magnífic i proper.

                                  Llarg viaducte sobre el riu Matarranya prop de la Torre del Compte
En tres etapes d'uns 70 quilòmetres diaris són prou assequible. 

1a. Etapa: De Puebla de Hijar a Torre de Compte és la jornada amb més desnivell, uns 500 metres, per camins de terra i menys condicionada entre camps de conreu (oliveres, cereal i ametllers) passant per Alcanyís.


En  l'etapa destaquen les diverses estacions, la majoria abandonades i en mal estat de conservació (llàstima de patrimoni), i el Túnel de l'Equinocci a Valdealgorfa.

La remodelació de l'estació de Torre del Compte en hotel, tranquil i bon servei, permet una bona estada per continuar la jornada següent.