14 d’abr. 2023

PEDALS DE L'EBRE: Baix Martín, Baix Aragó, Matarranya, Terra Alta i Baix Ebre (i II)

                                          Via Verda de la Terra Alta
 2a. Etapa: De Torre del Compte a Tortosa s'entra a la comarca de la Terra Alta i el paisatge allarga la vista cap als característics dels Ports de Beseit. En aquest llarg tram la via verda està més condicionada, i un xic més massificada entre Horta de St. Joan i Xerta. 


Les diferents estacions estan molt abandonades, excepte la de Bot, Benifallet i Xerta; aquestes comptem amb serveis de restauració segons l'època de l'any.


Especialment destacar la bellesa del paisatge que travessa espais naturals arran del riu Canaletes i els seus quasi 40 túnels, la majoria il·luminats (si és que les plaques solars encara hi són), que resulten un valor afegit a la ruta. Una gran etapa.


L'arribada a a Tortosa permet visitar la ciutat a la riba de l'Ebre amb una gran història, sobretot arran de la Guerra Civil.


3a. Etapa: De Tortosa a La Ràpita permet completar el viatge arribant al Delta de l'Ebre. 


Sortint pel pont ferroviari tortosí, que es manté en el temps, cap a Amposta pel camí arranjat i tranquil  farem els 10 quilòmetres de camí natural.

Des d'Amposta resseguir el Camí de Sirga pel marge dret del riu fins a l'Illa de Buda és un plaer pels sentits fins arribar al mar.


Tranquil·lament els camins vora les llacunes de la Tancada i l'Encanyissada (sempre plena de visitants) permeten l'observació d'aus, en aquesta època poc presents i camps d'arròs encara sense plantar. 
Resta  pedalar fins a La Ràpita, amb la serra del Montsià a la vista.

Com dèiem viatge tranquil que obliga a pedalar de forma continuada, i sovint còmode. Per  gaudir des de terres d'interior al mar per espais propers i coneguts, però sempre on descobrir-ne bon detalls i racons.

Gràcies a Pedals de l'Ebre.

Junt a la travessa dels Estels del Sud una gran opció per conèixer les terres de l'Ebre en tota la seva dimensió.