17 de jul. 2023

TRAVESSA DELS HOSPEDATGES PIRINENCS (I)

                                         Pont i barranc del Pomeró prop de l'Artiga de Lin

L'estiu és un bon moment per la travessa de muntanya. El Pirineu n'ofereix de tota mena. 

                          Pas des del Coll de l'Escaleta a Coll de l'Infern cap a l'Hospice de France

I sense anar més lluny un bon punt de partida és el refugi de l'Artiga de Lin (Val d'Aran), crec que poc conegut però que ofereix triar itineraris diversos: cap a la Vall de l'Escaleta (Mulleres), cap a l'Hospice de France (Luchon) o la cap a Llanos del Hospital (Benasc). I més en trobaríem.

                                 Baixant cap a l'Hospice de France, amb el pic de l'Entecada al fons
La nostra tria ha estat, en tres etapes, enllaçar l'Artiga de Lin, l'Hospice de France i l'Hospital de Benasc en l'anomenada ruta dels Hospitals, una variant del Tour de l'Aneto. Així a més de fer una activitat muntanyera moderada, es recorren camins plens d'història que han permès al llarg del segles comunicar la vall aranesa, la de Luchon i la de Benasc. Camins alguns excavats que han facilitat, malgrat la duresa de la vida en el passat, mantenir l'activitat econòmica, social i cultural d'aquest racó del Pirineu.

                                   Prats prop de l'Hospice de France
Així la primera etapa enfila, des del refugi de l'Artiga de Lin (1470 m) a l'Aran, cap al Coll de l'Escaleta, encaminant-se cap al proper Coll de l'Infern (2397 m), per baixar al coll de Montojoia (2065 m) i davallar ràpidament a l'Hospice de France (1400 m). 

                                      Memorial a l'Hospice de France a la Retirada republicana de 1939
 Gran jornada de 13 quilòmetres i 1172 metres desnivell per uns paratges on acabarà per dominar la visió del Massís de les Maladetes.

                       Gelera i cim de la Maladeta Oriental  i a l'esquerra el cap del Coll de l'Infern.
Llarg descens per immenses pastures amb una gran diversitat de flora de gran bellesa.

Lamentar que, ara per ara, l'Hospice resta tancat per qüestions tècniques i cal tenir-ho present per tenir previst allotjament  a Luchon o bé remuntar al nou refugi de Venasque, recentment remodelat; en aquest cas s'allarga la jornada.