9 de nov. 2023

LA DESCONEGUDA VALL DE BAIASCA ( Pallars Sobirà)

                                 Antiga serradora d'Arestui
 La vall de Baiasca està situada en el terme municipal de Llavorsi, al Pallars Sobirà. Una vall, en un espai d'alta muntanya, on els pobles de Baiasca i Arestui destaquen en un paisatge de gran bellesa i històricament de gran activitat humana.


Una ruta, que forma part de la xarxa del Parc de l'Alt Pirineu, permet trescar per camins històrics de la vall ben marcat, però exigents i vertiginosos. El camí transcorre per la serradora antiga d'Arestiu, el magnífic bosc d'Auressi, restes de masies i ermites aïllades i ermites, vestigis de feixes de conreu,.... que mostren la força del territori i la seva població al llarg de la història. 

                                            Bosc d'Auressi

Es pot fer la ruta gràcies a la recuperació i conservació realitzada des del Parc Natural de l'Alt Pirineu i fer-lo en sentit contrari a les agulles del rellotge. El desnivell és destacable, però factible i per conèixer aquest racó de país que amaga gran sorpreses.

Sobretot la sorpresa està en  arribar-se a les restes de l'ermita de Sant Bertomeu i la visita a l'església de St. Serni a Baiasca, per contemplar les seves pintures romàniques, les úniques originals que no van ser expoliar.

                             Restes ermita de St. Bertomeu

                         Pintures de St. Serni
 Realment, un indret de gran interès geogràfic, històric i patrimonial que cal visitar, recórrer i conèixer. 

                                     Vestigi de feixes de conreu

                          Font cortesia de Joan Nadal