25 de març 2024

GEOGRAFIA I MEMÒRIA A L'EBRE

                                   Serra de Cavalls des de la Mola d'Irto

Les comarques de la Terra Alta i Ribera d'Ebre tenen una geografia immensa que no deixa indiferent.  El riu Ebre vertebra aquestes terres i ofereix un bon espais per resseguir el seu relleu ben escarpat. Recercant més 100 cims per conèixer remarquem avui 4 d'ells prou interessants per donen una bona visió de les terres de l'Ebre , i on també conserven vestigis i memòria de la dolorosa Batalla de l'Ebre.

                                  Serra de Cavalls i ermita de Sant Marc
Immensa resulta la Mola d'Irto (538 m) en les estivacions de la Serra de Cavalls. Abans d'assolir el cim les restes de l'ermita de Sant Març es mantenen des dels combats de fa quasi 90 anys. La  Mola, amb Gandesa al sues peus,  fou un punt destacat en la batalla de l'Ebre prop de la Punta Rodona i el Puig Cavaller.

                                            l'Aliga
A la riba de l'Ebre podem buscar dos cims de tiponimia similar que no podem confondre: prop de Miravet l'Àliga (380 m) i  prop d'Ascó l'Àguila (496 m).

El seu interès és la possibilitat d'obtenir un gran panorama del territori i entendre  una mica més el que significa la batalla de l'Ebre.

   I una mica més enllà, des de Rasquera, la Serra de Cardó amaga les Picòssies (772 m). Un cim rocós, on cal anar en la seva part final fent atenció, és una gran talaia de les terres de l'Ebre.

 Prop s'albira la Creu de Santos, el Caro, les serres  de Cavalls i Pandols, la de Llaberia,... i el mar.
 Un pòquer de cims que cal planificar per fer una visita completa a les terres de l'Ebre  en diverses vegades.