31 d’ag. 2021

SERRALADA CANTÀBRICA: MUNTANYES DE RIAÑO I MAMPODRE (I)

                  Vistes a Picos d'Europa des de la Cruz de Mampodre
La serralada Cantàbrica és una de les unitats de relleu peninsular de gran importància. Situada al nord-oest de la península, sovint pensem amb el massís de los Picos de Europa; espectaculars. Però la serralada s'estén al llarg de 480 quilòmetres d'est a oest i 100 de nord a sud. Per tant, és un espai geogràfic a visitar reiteradament.
                                La comarca de Riaño (León)
Una interessant opció és plantejar-se ascensions diverses a cims del Parque Regional de las Montañas de Riaño y Mampodre, al nord de la província de Lleó i espai molt pròxim, porta d'entrada, a Picos i a la Montaña palentina.
 Pico Gilbo des de l'ermita del Rosario, trasllada i reconstruïda per la memòria del nou Riaño
A més de l'interès muntanyenc, cal recordar que Riaño, històricament, va viure un episodi tràgic en els anys 80, durant la construcció de l'embassament. La infraestructura suposà que 7 pobles i 2 pedanies fossin inundats per les aigües al 1987 durant el govern de Felipe González.



Resulta impactant pensar en aquells fets, com (i per què) es va produir la construcció del pantà,  el desallotjament i la destrucció dels pobles. 
Des del Pic Gilgo (1674 m), l'embassament i el nou Riaño.
Avui Riaño sobreviu del turisme i de la ramaderia; tot i així la memòria trista de l'antiga vall es respira malgrat els anys passats.
Un exemple més de les polítiques injustes i incomprensibles realitzades a l'Estat Espanyol.