18 de jul. 2022

PIRINEU EN ESTAT PUR: Circ de Gavarnie (I)

                                   Gabietos, Taillon, Casco, Marboré,.. des del coll de Tentes (2208 m)
No hi ha dubte que el Pirineu és una serralada que reserva magnífics indrets en tota la seva gran extensió. Tot i patir els efectes del canvi climàtic, mai deixa de sorprendre i gaudir de la seva diversitat imponent.

                           Imatge gentilesa d'en Xavi
Ara bé, un dels grans espais és el massís del Mont Perdut i excepcional la seva vessant francesa a Gavarnie i el Parc Natural du Pyrénées Tot i haver estat a la vall diverses vegades sempre és una gran experiència i lliçó de geografia. Sempre val la pena tornar-hi.

                                            Bretxa de Roldan l'agost de 2008

Enguany la lliçó impactant és com, a inicis de juliol, la persistència de la neu ha estat difícil i les grans calorades han produït un gran desglaç amb la implicació que això ha de tenir de cara a les reserves d'aigua.

                                   El Circ de Gavarnie i el refugi de Serradets (2587 m)
L'estada al refugi de Serradets, a 2587 metres d'alçada, possibilita travesses i ascensions inoblidables, en un escenari impresionant, tot i que ja ho coneguis. 




Pujar el Taillon (3147 m) és imprescindible, després de gaudir de la Bretxa de Roldan i passar falsa Bretxa.  Àmplies vistes en totes direccions; sobretot el gran Vignamale.

                                    Bretxa de Roldan, baixant a Serradets per l'escassa neu que queda.
L'ascensió al Casco de Marboré o Corral Ciego (3011 m) n'és un altre de les activitat clàssiques superant el Paso de los Sarrios per les seves cadenes.
                               La Torre de Marboré, camí del Casco

                              Paso de los Sarrios
Recordant altres èpoques de tres mils i tres mils, tot observant, avui en dia, com  van canviant les condicions al Pirineu.
               
  Torre de Marboré l'agost del 2008, amb vistes al Casco, Taillon i Vignemale