21 de jul. 2022

PIRINEU EN ESTAT PUR: Circ de Gavarnie (i II)

                                       Taillon, Bretxa , Casco i Torre de Marboré des del Pla de Pailha
 Però no tot són cims de tres mil metres; tot i ser coneguda la Cascada del circ de Gavarnie, la segona més alta d'Europa amb 423 metres, mereix una ruta circular per aproximar-s'hi.

Una de les millors opcions és pujar al refugi d'Espuguettes (2027 m) des de Gavarnie i, si es vol al Pimené (2801 m). Llocs que corprenen; miradors extraordinaris del circ i tots els cims. Pirineu en la seva màxima expressió.

                   Els Astazus i el corredor Swan des del pla de Pailha
I des del Xalet de Pailha un senderó ben aeri, però fàcil, porta a l'Hotellerie du Cirque (1576 m) i, en mitja hora més, a la base de la cascada, ara sí força, o molt, massificada a l'estiu.
Existen altres rutes panoràmiques en la zona com el Plateau de Bellevue o el camí que  ascendeix al refugi de Serradets des de l'Hostellerie.


Mapa de rutes a Gavarnie.


                        Hostellerie de  Cirque, Cascada, Picos de la Cascada, Torre de Marboré i Casco

Hem recorregut, des de finals del anys 70 del segle passat, aquestes muntanyes i mai deixen de sorprendre la seva bellesa i la seva extraordinària presència. Però tot sembla que va canviant, i ho estem poden observar. Fa quasi 11 anys l'ascensió al Vignemale en fou l'objectiu encara amb una gelera vigorosa. 

Imatges com aquesta de l'agost del 2008 mostrava un bon estat de la gelera del Vignemale, però enguany impacte la manca de neu en tot el massís del Mt. Perdut i en tot el Pirineu. 

Així es presenta la gelera del Vignemale,  a principis de juliol, amb el seu gel fòssil després de les grans calorades i l'accelerat desgel del mes de maig. 

Potser no ens adonem prou de la implicació de tot plegat!! En som testimonis passius.