26 de jul. 2022

CIRCULAR PER LA VALL DEL MADRIU ( Andorra)

                                              Nou refugi de l'Illa (2488 m)
 Fa 10 anys la travessa dels Estanys Amagats fou una bona manera de recórrer territori fronterer entre la Cerdanya i Andorra. En aquell moment, el refugi de l'Illa encara no s'havia convertit en guardat.


Original plafó interpretatiu al parc Natural del  Madriu


Ara, malgrat l'onada de calor, hem volgut reconèixer de nou aquest racó de Pirineu. 

Una ruta circular des d'Engolasters (1504 m), remuntant la vall del riu Madriu, sempre magnífica i seguint el GR11, mena al reformat refugi de l'Illa, a 2488 metres d'alçada, al peu de l'estany de l'Illa. 

                               Refugi lliure de Fontverd, en la ruta cap al Refugi de l'Illa.
Caminar per la vall del Madriu és una bona experiència observant la riquesa natural de l'indret; un riu ple de vida, que porta al peu de cims com la Tossa Plana de Lles, i la cresta de la serra de Setut, assolits en la travessa dels Estanys Amagats

El refugi ha estat modernitzat i ofereix serveis prou acurats; resultat un bon punt per fer una estada o plantejar-se rutes diverses.

Bona manera de conèixer més ampliament  el  Parc Natural del Madriu Perafita i Claror és retornar pel Cap de les Àgols (2680 m), tot passant pels Estanys Forcats.

                       
Estany Forcat, i vista cap ala Tosa Plana i la serra de Setut             Sortint del refugi, per un camí menys marcat però força evident, porta a la zona lacustre dels Forcats i remunta fins al Cap. Des d'aquí la vista és molt àmplia cap els cims fronterers amb la Cerdanya i la capçalera andorrana i pallaresa.

 Cap de les Àgols
Absolutament increïble visionar des del Cap la vall glacial de l'Estany Blau, penjada i encaixada entre cims. Pura bellesa.
                                   
 Estany Blau

Resta ja baixar els 1000 metres de desnivell per la vall de les Àgols fins a Engolasters.


Una vall penjada, però per camí entretingut, però novament ple de vida natural; racons que semblen que no estem a l'Andorra massificada i turística.

                                   Bosc i prats amb Tora Blava, planta tòxica pirinenca

Hem seguit, més o menys,  aquest track
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/vall-de-madriu-andorra-5541526, sobretot més útil pel tram del refugi al Cap de les Àgols.

Ruta complerta i recomanable per gaudir d'escenes de vida natural i senderista que requereix bon caminar.

Gràcies a la companyonia de la Dolors, el Jordi, la Lluïsa i la Gemma.  SEMPRE!!

 Proposta de 100cims a la vall del Madriu Tossal de Braibal (2657 m)