19 d’ag. 2022

DESCOBRINT LA SERRALADA DEL PAMIR AL KIRGUIZISTAN (I)


L'Àsia Central no deixa de sorprendre. Sempre pensant que és una de les zones més muntanyoses del món, així resulta un gran espai per endinsar-se per les seves valls i muntanyes. 

         Bishkek, capital de Kirguizistan. Estàtua  de Manàs, fundador legendari del proble Kirguis
De nou el Kirguizistan  ha estat el país on hem buscat admirar les grans muntanyes del Pamir. Si fa uns anys vam recórrer muntanyes del Tien Shan, ara hem viatjat al sud del país on reconèixer un petit racó del gran altiplà del Pamir.


De fet, Kirguizistan té una geografia i història excepcional  que captiva. 

Tot i ser un petit país, els contrastos són evidents. La vida hi transcorre entre la calma i supervivència de les zones rurals, en paisatges immensos,  i el soroll i mercadeig de les grans ciutats,  com Bishkek i Osh molt poblades.



Osh, segona ciutat més poblada del país, amb un gran trànsit i contaminació.




 Osh (Vall de Fergana), extensa, ha estat una ciutat històricament essencial en la ruta de la seda en el tram entre Samarcanda a Kashgar; considerada una de les ciutats més antigues.


                             Basar de Bishkek
                                     Forja al basar d'Osh

El món modern i el món ancestral conviuen en precari equilibri en aquest petit país

                                           Estàtua de Lenin
Destacar com les ciutats, Bishkek i Osh, mantenen un urbanisme d'herència soviètica, amb grans avingudes i jardins, així com monuments i estàtues del passat soviètic i a la Gran guerra Pàtria, però també de la història pròpia dels Kirguisos i el seu gran mite legendari Manàs (Patrimoni Immaterial de la Unesco).