16 de jul. 2024

DOLOMITI novament (I)

                           Monte Paterno i Tre Cimes de Lavaredo
Passats 10 anys, i de nou revisitem a les grans i fantàstiques Dolomiti; breu nova ocasió per resseguir rutes emblemàtiques amb permís de la meteorologia.

Des de Cortina d'Ampezzo, el llac de Misurina, la carretera de peatge (30 euros i aparcament limitat) i el refugi Auronzo  és factible i popular realitzar el 'giro' a les Tri Cime. 
A més imprescindible per muntanyencs l'ascensió al Monte Paterno (2722 m) pel seu camí-ferrada de Luca i Innerkofler  a través dels vestigis de la dramàtica Gran Guerra de fa 100 anys.
Un altre espai especial per conèixer la duresa de la Gran Guerra  és des del Pas Falzarego (2105 m) per recórrer el camí dels Austríacs, Cima Lagazuoi (2774 m) i descens pels túnels excavats per les tropes italianes.

L'any 1915 italians i austríacs van ser protagonistes de dramàtics fets bèl·lics en plena Guerra Mundial. Les restes actualment en són testimoni decidit. 
                          Camí dels Austríacs
Resulta interessant fer la ruta, poc complicada, i a més poder albirar el gran panorama des del cim cap a la multitud de muntanyes: Pic Boé, Marmolada, Tofana de Rozes, Monte Pelmo, Cinque Torre, Cima Antalao, .....

                                           Camí dels Austríacs

                                 Lagazuoi, al fons Tofana de Rozes
                      Marmolada i grupo Sella
                        Sender als túnels
                      Túnel vestigi de la  Gran Guerra
                      
Un tastet més a les Dolomites de Cortina d'Ampezzo.

Altres estades a Dolomites
Més info
https://lagazuoi.it/index_en.php

En la noche entre el 18 y el 19 de octubre de 1915, después de meses de reconocimiento, los batallones Alpines de Val Chisone y Belluno tuvieron éxito en la más improbable de las acciones, la de escalar por sorpresa en el tramo oriental de la cornisa de Lagazuoi. Así describe la estación del comandante Ettore Martini, quien inmediatamente tuvo derecho, también con fines propagandísticos, a la repisa que todavía lleva su nombre: «La posición de la Cengia Martini, que consiste en una especie de plataforma ubicada a 250 m al sur de q . 2779 de P.lo Lagazuoi y a 2.500 m de altitud media, estirada fuertemente inclinada hacia el sur en el borde del abismo, por una longitud de más de 200 m "
(cit. En M. Vianelli, G. Cenacchi, Teatros de guerra en los Dolomitas , Mondadori, Milán 2006)

                                           Font Bona ressenya