9 d’ag. 2024

'RUTA DE LAS GOLONDRINAS': Refugis Belagua, Linza, l'Abeurouat i Jeandel

                                           Mata de Belagua

Els Pirineus Occidentals són un espai grandiós, entre Aragó i Navarra, on la serralada manté una gran altimetria amb cims esvelts de més de 2000 metres.

Diversitat de rutes que encadenen valls i cims  donen grans opcions de caminades i ascensions. Les travesses de 'Les Golondrinas' i 'la Senda de Camille'  també són una oportunitat de recórrer el territori entre la geografia i la història.

                         Collada de Petretxema i les agulles d'Ansabere
Així, enllaçar Belagua, un lloc magnífic a 1428 m, amb Linza, amb el refugi francès a Lescun, l'Abeurouat, i a la Pierre de Saint Martitn (Bearn), el refugi Jaendel resulten una ruta circular que permet reconèixer una bona raconada del Pirineu.
                          Refugi l'Abeurouat, Lescun (1442 m)
Uns llarg 60 quilòmetres i més de 3000 metres de desnivell en les etapes triades, que poden combinar-se amb ascensions a la Mesa de los tres Reyes, Petetxema, Anie, Arlas,..
                         Panorama a Lescun des  de L'Aberouat amb el Midi d'Osseu de fons
La situació dels refugis donen una la visió a paisatges espectaculars a cims i valls d'un Pirineu que no deixa indiferent.
                 Camí al Coll d' Azuns, entre Lescun i la Pierre
               Prop del coll d' Azuns (1873 m), pic de la Countendé i el gran Anie
Destacar l'etapa entre L'Aberaout i Jaendal per un tram del GR10 francès, superant el pas de Rocher de l'Osque, fàcil però amb atenció, i transitar per un terreny càrstic ben característic.
                                    Pas d'Osque
                                   Desgrimpada protegida del Pas d'Osque
No tan fantàstic és arribar a l'estació d'esquí La Pierre de St. Martin, però sota la presència de l'imponent Pic d'Anie.
En totes les estacions de l'any els Pirineus Occidental (Vall de Hecho,  Ansó i Roncal) mereixen la visita.
A l'hivern el blanc domina i la tardor les fagedes i els bolets en són els elements dominants. Ara a l'estiu la verdor i boscos  la fauna, les flors i els boscos en són grans protagonistes.


                      Orquídia Blanca
                               Visnaga

Una bona activitat, tot i la gran calorada.